GüncelDemo Talebi

Rüşeymli Ekmek Nedir? Nasıl Yapılır?

Buğday rüşeymi tohumun bitkiye dönüşmesi için çimlenen kısmı, tohumun embriyosu olarak tanımlanabilir. Her bir buğday tohumunda, tohumun tamamının %2’si gibi ufak bir oranda bulunan rüşeym, bu nedenle oldukça değerli. 1 tonluk bir buğdaydan sadece 1 kilogram buğday rüşeymi elde edildiği için içeriği kadar maddi değeri de yüksek olan bu malzeme yüksek oranda magnezyum, protein, lif ve yağ içermektedir. Yüksek besin değerine sahip olan bu besin maddesi günümüzden en çok ekmek içerisinde tüketildiği için insanların rüşeymli ekmek çeşitlerine olan ilgisi artmaktadır.


100 gramlık buğday rüşeyminde; 10 gram yağ, 49 gram karbonhidrat, 31 gram protein bulunmaktadır. İçeriğindeki A, E ve B1 vitaminleri sayesinde kozmetikte de oldukça popüler bir malzeme olan rüşeym üretiminin neredeyse %1’lik kısmı gıda üreticileri tarafından kullanılmaktadır. Faydaları saymakla bitmeyen rüşeymin, ülkemizde en çok kullanıldığı alan ise ekmek üretimidir. İnsanlık tarihi kadar eski olan buğday uzun yıllar boyunca modernleşen üretim teknikleri ile endüstriyel bir malzeme olarak sofralara sunuluyor. Fakat günümüzde sağlıklı ve doğal yaşama hızla dönüş ile birlikte ev yapımı olarak tabir edilen, fırınların özel raflarında yer bulan ekmekler daha çok tercih ediliyor.İnsanların beslenme tercihlerinin değişmesi ile birlikte fırınların, pastanelerin, butik unlu mamul üreticilerinin de dikkati farklı tariflere ve seçeneklere yoğunlaşıyor. Ekşi mayalı ekmek, tam buğday ekmeği, tava ekmeği, çavdar ekmeği, rüşeymli ekmek gibi çeşitler hem farklı damak zevklerine hem de beslenme ihtiyaçlarına cevap verebildiği için fırınlar tarafından mutlaka üretilmesi gereken ürünler listesinde ön plana çıkıyor.

Rüşeymli Ekmek Nedir?

Rüşeym sahip olduğu yüksek besin değerleri sebebiyle sağlıklı beslenme programlarında yer verilen bir besindir. Rüşeym yoğun içeriği ile 6 aydan küçük bebekler, glüten hassasiyeti olanlar ve çölyak hastaları için önerilmemektedir. Rüşeym kefir, yoğurt gibi gıdaların içerisine karıştırılarak tüketilebileceği gibi hamur işlerinin içerisinde de kullanılabilmektedir.

Sağlıklı ve Lezzetli Bir Seçenek

Buğday rüşeyminin sayısız faydasının yanı sıra bu malzeme doğru bir reçete ile oldukça lezzetli bir ekmek yapmayı mümkün kılıyor. Sağlıklı ise lezzetsizdir algısını en güzel şekilde yıkan ekmek çeşitlerinden birisi olan rüşeymli ekmek, Pakmaya’nın çok özel karışımı ile fırınların vazgeçilmezi olacak lezzetlerden birisi.

Farklı damak zevklerine ve beslenme programlarına uygun olacak pek çok ekmek karışımıyla birlikte Pakmaya Fırında ailesinin yıldız üyelerinden birisi olan Altın Sarısı Rüşeymli Ekmek Karışımı ile her zaman doğru reçeteye sahip harika ekmekler yapabilirsiniz.

Rüşeymli ekmek karışımı içerisinde yoğun bir şekilde bulunan A, E ve B vitaminleri sayesinde sağlıklı beslenme listelerinde sıkça yer verilirken mutlaka profesyonellerin de ürün listesinde yer alması gereken bir lezzet.

Rüşeymli Ekmek Tarifi

Her tarifte olduğu gibi rüşeymli ekmek tarifinde de malzeme seçimine göre farklılıklar oluşabilir. Ancak ustaların da bildiği üzere iyi bir tarif oluşturmak için uzun süren bir AR-GE sürecine ihtiyaç vardır. Bu süreçte elde edilen tarifte Altın Sarısı Rüşeymli Ekmek Karışımı’nın tamamı kullanıldığı zaman toplam yoğurma işleminin en fazla 50 dakika sürmesi, hamur sıcaklığının 22 - 24 oC aralığında olması, ideal pişirme sıcaklığının 220 - 240 oC aralığında olması ve pişirme işleminin buhar verilerek yapılması en etkili sonucun alınmasını sağlayacaktır.


Altın Sarısı Rüşeymli Ekmek Tarifi

1000 gramlık Pakmaya Altın Sarısı Rüşeymli Ekmek Karışımına ek olarak:

30 gram Pakmaya Yaş Maya

600 mililitre su

13 gram tuz kullanmanız gerekir.

Bu tarifi denerken ustalardan gelen ekmek yapımı püf noktalarını unutmamak önemlidir. Maya ile tuzun doğrudan temas etmesi ekmeğin yeterince kabarmasına engel olur. Tarife eklenecek suyu katı karışıma 2 parça halinde eklemek, karışımın homojenliğini daha hızlı kazanmasında etkili olacaktır. Elde edilen hamurun mermer üzerinde dinlenmeye bırakılması, şekillendirme işleminden sonra ise buhar odasında yaklaşık 50 dakikalık bir fermantasyon sürecine bırakılması önemlidir. Bu tarifin pişirilme sürecinde buhar verilmesi ise çok önemlidir.

Rüşeym Tüketiminin Faydaları

Besin değerleri, kullanım şekilleri ve uzun bir AR-GE çalışması sonucunda ortaya çıkan rüşeymli ekmek tarifinden sonra mucizevi besin olarak adlandırılan rüşeymin faydalarını da detaylı bir şekilde bilmekte fayda var. Özellikle onlarca farklı ekmek çeşidinin olduğunu, bu nedenle insanların da seçim yapma konusunda kararsız kaldığı göz önünde bulundurduğumuz zaman bu lezzetin faydalarını bilmek insanlara istediklerini doğru bir şekilde verebilmek açısından önemli.

Tok tutması ve sürekli yeme isteğini ortadan kaldırması ile bilinen rüşeym bu özelliğiyle formunu korumak isteyenler için oldukça etkili bir besin. Kan şekerini dengelediği için şeker tüketme isteğini azaltıyor. Bu lezzetli besin, içerisinde kolestrol bulunmaması, kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskini azaltması, mineral ve vitamin açısından zengin olmasıyla her yaştan insan tarafından rahatlıkla tüketilebiliyor.. Ancak bir kez daha hatırlatmakta fayda var: Yüksek besin değerleri ve glüten içeriği sebebiyle rüşeymin çölyak hastaları, glüten hassasiyeti olanlar ve 6 aydan küçük bebekler tarafından tüketilmemesi gerekiyor.

Keşfet

Ücretsiz Danışma Hattı+90 212 267 07 25

E-BÜLTENE KAYIT OLUN