GüncelDemo Talebi

Profesyonel Tatlı Ustaları İçin Tarifi ve Püf Noktalarıyla Baklava Yapımı

Türk mutfağının en beğenilen geleneksel tatlılarından baklava yapımı, bilgi ve tecrübe gerektirir. Bunun için orijinal tarifine sadık kalınarak hazırlanmalı ve tatlı severlerin beğenisine uygun şekilde işinin ehli bir tatlı ustası tarafından yapılmalıdır. 

Fırın ve pasta ustalarının buluşma noktası Pakmaya Profesyoneller Dünyası olarak, müşterilerin beğenisini kazanacak bir baklava yapmak isteyen sizin gibi işinin ehli tatlı ustalarına yakışır bir baklavanın lezzet sırlarını ve orijinal baklava tarifini bu içeriğimizde paylaşıyoruz. Siz de bayramların ve özel günlerin vazgeçilmez tatlısı baklava ile müşterilerinizin gönlünü fethetmek için içeriğimizi inceleyebilir ve aklınızdaki sorulara yanıt bulabilirsiniz.

Müşterilerin Beğenisini Kazanacak Fıstıklı Baklava Tarifi
 

Bayramların olmazsa olmazı, sıradan günleri bile bayrama dönüştüren fıstıklı baklava tarifi için ihtiyacınız olan malzemeler:

●    400 - 450 g su
●    50 g zeytinyağı
●    15 g tuz
●    5 adet yumurta
●    1 kg baklavalık un
●    Pakmaya Mısır Nişastası ve Pakmaya Buğday Nişastası
●    300 g baklavalık sade yağ
●    Toz Antep fıstığı

Tüm malzemeler yoğurma kabına alınır ve 10-15 dakika boyunca iyice yoğurulur. Ardından tezgaha alınan hamur 10 eşit parçaya bölünür ve yuvarlanır. Pazı hamuru adlı teknik ile üzerlerine bastırılarak açılan baklava hamurları nişasta serpilen tezgah üzerinde onarlı şekilde üst üste dizilir ve simit büyüklüğünde açılır. 

Bir bez ile örtülüp 1 saat kadar dinlendirilen hamurlar, oklava yardımıyla açılır. Baklava tepsisi büyüklüğünde kesilen yufkalar, ince oklavayla üst üste sarılır ve tabanı sade yağ ile kaplanan tepsiye döşenir. Aralarına sade yağ serpilerek tepsiye döşenen yufkaların orta katmanına Antep fıstığı serpilir.

Hamurları tepsiye döşeme işlemi bittikten sonra baklava kesilir ve yağlanır. Fırında pişirilen baklavanın üzerine şerbeti dökülür. Bu aşamada hem baklavanın hem de şerbetin sıcak olması gerekmektedir. 

Baklava Yapımı İçin Hamurun Kıvamı Nasıl Olmalı?

Damakta eriyen, ağızlarda çıtır çıtır bir tat bırakan lezzetli baklavaların en önemli sırrı, hiç şüphesiz ki hamurunda saklı. Tam kıvamında bir baklava hamuru, hasar görmeden incecik açılabilmelidir. Bunun için ise pazı hamuru olarak da adlandırılan elde yufka hazırlama işleminde hamurun kulak memesi kıvamını yakalaması gerekmektedir. Eğer yufka açmak için makine kullanılacaksa, hamur daha sert bir kıvamda olmalıdır.

Baklava Yapımında Hangi Nişasta Kullanılmalı?

Profesyoneller için baklava yapımı konusunda önem taşıyan bir diğer unsur ise nişasta tercihidir. Buna göre baklava yufkası açarken kullanılacak nişastanın iyi tozan türde olduğundan emin olmanız gerekmektedir. İyi tozan mısır nişastası veya buğday nişastası, bu anlamda işinizi görecektir. 

Beze halindeki baklava hamurları ilk açılırken aralarına hamuru tamamen kaplayacak şekilde nişasta serpilmelidir. Daha sonra ise yufkaların açılma işlemi boyunca sadece hamurun ihtiyacı olacak kadar tozutarak azar azar nişasta serpmeye özen gösterilmelidir. 

Baklava Yufkası Nasıl Açılmalı?

Bir tadanın bir daha tatmak isteyeceği kadar kusursuz baklavalar elde etmek için baklava yufkasını açarken büyük baklava oklavası kullanmanız oldukça önemli. Ayrıca yufkaların açıldığı ortam rüzgar almamalı ve ne çok sıcak, ne de çok soğuk olmalıdır. Oda sıcaklığının muhafaza edildiği ortamda baklava yufkası, on adet hamur bezesi üst üste konularak ve aralarına sürekli nişasta serpilerek açılmalıdır.

Baklava Nasıl Kesilmeli?

Baklavayı baklava yapan detaylardan biri de kendine özgü kesim biçimidir. Yaptığınız baklavaya benzersiz şeklini verebilmek için tepsiye döşediğiniz hamuru pişirmeden önce iki aşamada kesmeniz gerekmektedir. Aynı yöndeki ilk kesimin ardından baklavanın üzerine bir kepçe eritilmiş sade yağ dökülmelidir. 

Baklavanın üzerine eşit bir şekilde dökülen yağ donduktan sonra hamurun tamamı dilimlenmelidir. İkinci kesim aşaması da tamamlandıktan sonra baklavanın üzerine bir kepçe daha yağ dökülür. Artık baklava pişirilmeye hazır hale gelmiştir. 

Baklava Nasıl Pişirilmeli?

Baklava yapımı sürecini ustalıkla tamamlayabilmek için pişirme esaslarına da önem verilmelidir. Bu doğrultuda lezzetiyle ün salacak baklavalar için taş tabanlı fırın tercih etmenizi tavsiye ederiz. Eğer taş tabanlı fırın kullanma imkanınız yoksa baklavanızı konveksiyonel fırında da doğru ısı derecesinde pişirebilirsiniz.

Baklavayı taş tabanlı fırında 200 derecede, konveksiyonel fırında ise 180 derece ısıda ortalama 40-45 dakika kadar pişirmeniz yeterli olacaktır. Üzeri nar gibi kızaran baklavalar, artık şerbetine kavuşmak için hazır hale gelmiş olacaktır.

Baklava Şerbeti Nasıl Olmalı?

Geleneksel Türk mutfağının en özel lezzetlerinden baklavaya tadını verecek şerbeti ocakta 105 dereceye ulaşana kadar kaynatmak gerekmektedir. Şerbetin bu dereceye ulaşıp ideal kıvamı alması, baklavanın tazeliğini uzun süre koruyabilmesi açısından oldukça önemlidir. Bunun yanı sıra şerbetin şekerlenmemesi için kaynatma işlemi sırasında içine limon sıkılmalıdır. 

Keşfet

Ücretsiz Danışma Hattı+90 212 267 07 25

E-BÜLTENE KAYIT OLUN