GüncelDemo Talebi

İyi Bir Güllaç Yapmak İçin 9 Adım

Güllaç yapımı, Ramazan ayının en merak edilen konularının başında gelmektedir. Çünkü on bir ayın sultanı Ramazan geldiğinde akıllara en çok düşen lezzetlerden birisi de şüphesiz ki saray mutfağının da vazgeçilmezi olan güllaçtır. 

Sahneye çıkmak için on bir ay bekleyen ve Ramazan ile birlikte her sofrada kendisine yer bulmayı başaran; az malzemeli, bol lezzetli ve oldukça hafif bir tatlı olan güllaç, müşterilerinizin sofralarında sunmaktan büyük keyif aldığı lezzetler arasında yer alıyor. 

Peki, güllaç en güzel nasıl yapılır? Saray mutfağının vazgeçilmezi olan bu lezzetin sırrı nedir? Pakmaya ustalarının iyi bir güllaç yapmak için uyguladığı çok önemli ipuçları var. 

Siz de hem lezzeti hem de görünüşü ile saraylara layık bir güllaç tatlısı yapmak için ipuçlarını değerlendirebilir, varsa kendi püf noktalarınızı da bizlerle paylaşabilirsiniz.

1. Güllaç Yapımı İçin Güllaç Yaprakları Nasıl Olmalıdır? 


Güllaç yaprakları, nişastanın daha uzun süre taze kalması için hamurlaştırılması ve kurutulması sonucunda ortaya çıkmıştır. Doğru saklama koşullarında tazeliğini uzun bir müddet koruyan güllaç yapraklarının tatlı yaparken mutlaka taze olması gerektiğini unutmayın. Kırılmış ya da kolay ufalanan güllaç yaprakları yeterince taze olmadığı için tariflerde kullanılmamalıdır.

2. İyi Bir Güllaç için Süt Nasıl Olmalıdır?

Güllaç yapımında dikkat edilmesi gereken üç temel nokta vardır: Güllaç yaprakları, süt ve şeker. Müşterilerinizin beğenisini kazanacak güllaç yapımı için güllaç yaprakları kadar önemli bir diğer unsur süt kullanımıdır. Bu doğrultuda güllaç tarifinde kullanılan sütün tam yağlı olması gerekmektedir. Tam yağlı süt, tatlının çok daha lezzetli olmasını sağlayacaktır.

3. Güllaç Lezzetini Artırmak İçin Ne Yapılmalıdır?



Daha yoğun ve ilk lokmada cezbedecek bir güllaç lezzeti elde etmek istiyorsanız yapım aşamasında tatlınıza, kullandığınız süt miktarının %10’u kadar Pakmaya Bitkisel Sıvı Krem Şanti ilave edebilirsiniz. Müşterilerinizin artan güllaç talepleri doğrultusunda güllacınızın lezzetindeki farkı daha net bir şekilde anlayabilirsiniz.

4. Güllaç Yapımı İçin Tavsiye Edilen Süt Miktarı Ne Kadardır?

Güllaç tarifinde belirli bir süt miktarına sadık kalmak, her zaman mümkün olmayacaktır. Çünkü kullanılan güllaç yaprağının markasına ve miktarına göre süt ihtiyacı farklılık gösterebilir. Ayrıca tatlının ne kadar sütlü olmasını istediğiniz de süt miktarını belirlemede önemli bir rol oynayacaktır. 

5. Güllaç Tatlısına Mutlaka Gül Suyu Eklenmeli Midir?

Geleneksel güllaç tarifinin ortaya çıkması, aslında adım adım süregelen bir süreçten ibarettir. Bu anlamda ilk önce nişastanın un ve su ile karıştırılması ile güllaç yaprakları elde edildi. Bu yapraklara süt dökülmesi ile en basit güllaç tarifi ortaya çıktı. Sonrasında ise tarife eklenen gül suyu, tatlıya bugünkü adını verdi. 

Ancak günümüzde ustaların güllaç tarifi uygularken genellikle gül suyu kullanmadıklarını söyleyebiliriz. Çünkü gül suyu kullanmak bir tercih meselesidir ve buna damak zevkine göre karar verilmelidir.

6. İyi Bir Güllaç İçin Sütün Sıcaklığı Nasıl Olmalıdır?

Güllaç yapımı için kullanacağınız sütün kaynar halde olmaması gerekir. Kaynar haldeki süt, güllaç yapraklarının hamurlaşmasına yol açacaktır. Bu nedenle ılık ile sıcak aralığında bir süt sıcaklığı, tarifi başarılı bir şekilde yapmak için yeterli olacaktır.

7. Güllaç Yapımı Sonrasında Tatlı Nasıl Muhafaza Edilmelidir?


Güllaç, aynı gün içerisinde tüketilmesi tavsiye edilen bir tatlıdır. Çünkü bekleyen güllacın içerisindeki kuruyemişler ya da meyveler zamanla kararıp tatlının görüntüsünün de bozulmasına neden olacaktır. Ancak güllacı buzdolabında 4 °C’de birkaç gün muhafaza etmek de mümkündür.

8. Güllacın İçine Neler Konulur?

Güllaç, tamamen damak zevkine göre çeşitlendirilebilen bir tatlıdır. Buna göre güllaca ister kuruyemiş isterseniz de taze meyveler ekleyebilirsiniz. Güllaç tarifi için genellikle fındık, fıstık, ceviz ve badem tercih edilir. Ancak son yıllarda çikolata gibi farklı içeriklerle yapılan güllaçlar da ilgi çekmektedir.

9. Güllaç Süslemesi İçin Kullanılan Meyveler Nelerdir?

Lezzetiyle olduğu kadar görüntüsüyle de iştahları kabartacak güllaç tarifi için mutlaka süsleme yapmanızı tavsiye ederiz. Buna göre güllaç dekorasyonu için en çok kullanılan meyvenin nar olduğu söylenebilir. Ayrıca kiraz ve çilek de güllaç tarifine çok yakışan lezzetlerdendir.

Pakmaya Profesyoneller Dünyası’ndan 2 Farklı Güllaç Tarifi

Geleneksel Güllaç Tarifi

Malzemeler

750 g şeker
3 kg süt
1 paket güllaç yaprağı 

Türk mutfağının en güzel örneklerinden Geleneksel Güllaç Tarifi detayları için buraya tıklayın.

Güllü Pudingli Güllaç Tarifi

Malzemeler

700 ml süt
230 g Pakmaya Güllü Puding
750 g şeker
3 kg süt
1 paket güllaç yaprağı

Güllaca adını veren gül lezzetini barındıran Güllü Pudingli Güllaç Tarifi ve ayrıntılı yapım aşamaları için buraya tıklayın.

Keşfet

Ücretsiz Danışma Hattı+90 212 267 07 25

E-BÜLTENE KAYIT OLUN