GüncelDemo Talebi

Ustalara Özel Püf Noktalarıyla Şambali Tatlısı Nasıl Yapılır?

Bereketi ve bolluğu simgeleyen Ramazan ayı, ustalar için uzayan pide sıralarının yanı sıra iftar sofralarını zenginleştirecek tatlı siparişlerinin de arttığı bir dönem olarak nitelenebilir. Türk mutfağının en sevilen lezzetlerinden şambali tatlısı da Ramazan ayı boyunca en fazla talep gören tatlı seçeneklerinden biri olmaktadır. Peki şambali tatlısı nasıl yapılır?

Bu Ramazan ayında ürünleriniz arasına şambali tatlısını da eklemek istiyorsanız, yapım aşamalarını ve püf noktalarını detaylandırdığımız tarifimizi inceleyebilirsiniz. Böylece bu tatlıyı en güzel haliyle hazırlayıp müşterilerinizin ağzını tatlandırabilirsiniz. Ancak öncelikle şambali tatlısının kökenine inip geleneklerimizdeki yerini daha iyi kavramakta fayda var.

Şambali Tatlısı ve Türk Mutfağındaki Yeri

Halk arasında şambali, şambaba ya da şam tatlısı olarak bilinen bu şerbetli tatlı türü, özellikle Ramazan döneminde yoğun ilgi görmektedir. Her ne kadar adında Suriye kenti Şam’ın adı geçiyor olsa da geleneksel Türk mutfağının en sevilen örneklerinden biri olarak karşımıza çıkmaktadır.

Üstelik Osmanlı’da özellikle İzmir dolaylarında sıklıkla tüketilen şambali tatlısı, Türk Patent Enstitüsü tarafından coğrafi işaret tescil belgesiyle de koruma altına alınmıştır. Günümüzde başta Batı Anadolu olmak üzere ülkenin her noktasında beğeniyle tüketilen şambali tatlısının en önemli özelliği ise nar gibi kızarmış keki ve tam kıvamında şerbetidir. 

Dileyen her ustanın her seferinde aynı mükemmellikte şambali tatlısı sunabilmesi için ise bazı püf noktalarına dikkat edilmesi gerekmektedir. O halde dilerseniz artık en ideal kıvamda şambali tatlısı nasıl yapılır sorusuna yanıt arayalım.

Şambali Tatlısı Nasıl Yapılır?

Revani tatlısı ile benzerlik taşısa da kıvamı ve yoğunluğu açısından büyük oranda farklılaşan şambali tatlısı, aslında Türk mutfağındaki diğer şerbetli tatlıların aksine harcında yağ içermez. Bundan dolayı da tatlıya karakteristiğini veren hafif gevrek bir forma sahip olur. Ancak kıtır kıtır bir şambali tatlısı yapabilmek için bilmeniz gereken püf noktaları elbette bununla sınırlı değil.

Öncelikle tatlınızın her seferinde en güzel kıvama sahip olabilmesi için çok çaba harcamanıza gerek olmadığını belirtmiş olalım. Çünkü bu işi sizin için pratik hale getirecek birkaç yardımcınız olacak. Pakmaya’nın profesyoneller dünyası için özel olarak geliştirdiği Pakmaya Revani Karışımı ve Pakmaya Pandispanya Kek Karışımı, tarifi her yaptığınızda müşterilerinizin kalbini fethedecek bir şambali tatlısı elde etmenizi büyük ölçüde kolaylaştıracak.

Şambali tatlısı nasıl yapılır sorusunu yanıtlamak için gerekli olan malzemeler 2 kg Pakmaya Revani Karışımı, 1 l su, 500 g yoğurt, 1200 g Hindistan cevizi, 600 g irmik, 600 g Pakmaya Pandispanya Kek Karışımı ve 500 g pekmez şeklinde sıralanabilir. Bunlara ek olarak tatlınızın şerbeti için de 5 kg şeker, 5 l su ve 1 adet limona ihtiyacınız olacak.

Şambali Tatlısı Yapım Aşamaları

Ortalama 100 kişilik bir şambali tatlısı için yukarıda belirtilen malzemeleri hazırladıktan sonra revani karışımını, pandispanya kek karışımını; su, irmik ve yoğurt ile birlikte mikser kullanarak yüksek devirde çırpın. 

Ardından şambali tatlısı harcına pekmez ve Hindistan cevizini de ilave edip karıştırın. Karışımı önceden 180 derecede ısıttığınız fırında 35 dakika pişirin. Bu esnada şerbeti hazırlamaya başlayın. Bu doğrultuda su, şeker ve limon suyunu karıştırarak kaynatın. Fırında pişen şambali tatlısını şerbet ile ıslattıktan sonra dikdörtgen veya kare formda keserek servise hazır hale getirin.

Şam Tatlısı İçin Püf Noktaları

Şambali tatlısı nasıl yapılır, artık biliyorsunuz. 
Fakat Ramazan sofralarına layık bir şambali tatlısı için birkaç noktaya dikkat etmeniz gerektiğini başta da belirtmiştik. Örneğin tatlının nar gibi kızarmasında metal tepsi kullanmak kritik bir önem taşımaktadır. Cam veya seramik tepsilerde istenen sonucu almak pek mümkün olmayacaktır. 

Ayrıca tatlıyı fırından çıkarır çıkarmaz daha önceden hazırlamış olduğunuz ılık haldeki şerbeti vermeniz, tatlının kıvamı açısından önem taşımaktadır. Son olarak şam tatlısının albenisini artırmak için dekore ederek müşterilerinizin beğenisine sunmanızı öneririz. Bunun için fıstık, Hindistan cevizi veya badem kullanabilirsiniz. 

Keşfet

Ücretsiz Danışma Hattı+90 212 267 07 25

E-BÜLTENE KAYIT OLUN