GüncelDemo Talebi

Mavi Haşhaş Nedir? Ekmek Çeşitlerine Göre Ekmek Süsleme Teknikleri

Ekmek tüketimi ile ilgili alışkanlıkların değiştiğini rahatlıkla söylemek mümkün. Toplumlar ve insanlar her geçen gün daha duyarlı ve bilinçli olurken bu durum elbette tercihlere de yansıyor. İnsanların satın alma tercihleri de bu durum karşısında yeniden şekilleniyor. İnsanlar hem daha sağlıklı hem de faydalı beslenme programlarına uyum sağlarken satın aldıkları ürünlerin de bu programlara uygun olmasına özen gösteriyor. Sağlıklı beslenme odağından çıktığımız zaman da globalleşen dünyada artık yemek tariflerinin, ülke mutfaklarının birbirleri ile içli dışlı olduğunu görüyoruz. Sofralarda dünya ülkelerinden yemekler sunulurken üreticilerin aldığı talepler de değişiyor. Ekmek tüketimi Türk yemek kültünün olmazsa olmazlarından birisi. Bu tüketimin de yenilenen sofralara ve beslenme programlarına göre şekillendiğini yok saymamak gerek. Ekmek üretiminde farklı lezzetleri bir arada kullanarak yenilikçi ürünler ortaya çıkarmak gelen talebi başarılı bir şekilde karşılamayı mümkün kılıyor.

En popüler ekmek süsleme ürünlerinden "Mavi Haşhaş" Nedir?

Farklı un çeşitlerinin ekmek yapımında rahatlıkla kullanılmasının yanı sıra çeşitli malzemelerle de ekmek hamurunu çeşitlendirmek mümkün. Hem hamur karışımında hem de ekmek süslemede tercih edebileceğiniz keten tohumu, mısır patlağı, mavi haşhaş, kabak çekirdeği, yulaf ezmesi gibi malzemeler ile farklı lezzetlere ve dokulara sahip ekmekler elde edebilirsiniz. Hangi ekmekte hangi malzemelerin daha başarılı sonuç verdiğine bakarak da tariflerde nokta atışı mükemmel sonuçlar elde edebilirsiniz.

Ekmek Yaparken Kullanabileceğiniz Un Çeşitleri

Un denildiği zaman ilk akla gelen pek çok insanın da bildiği beyaz un olsa da aslında ekmek yapmaya karar verdiğiniz zaman ya da farklı hamur işleri araştırmaya başladığınızda karşınıza çok sayıda un çeşidi çıkar. Ekmek yapımında rahatlıkla kullanılabilen ve farklı malzemeler ile zenginleştirilebilen unları yakından tanıyarak lezzetli tarifler uygulayabilirsiniz.

Tam buğday unu, çavdar unu, mısır unu, karakılçık unu, pirinç unu, fındık unu, soya unu, kılçıksız buğday unu, yulaf unu ve arpa unu ekmek yapında kullanılabilecek un çeşitleridir. Bu unları ekmek yapımında kullanılırken mutlaka beyaz un eklemek ya da ekmek karışımı olarak satılan unları almak gerekir.

Tam buğday unu ile ekmek yapacağınız zaman tarifinizdeki unun %50’si kadar unu beyaz un, kalanını tam buğday unu olarak kullanabilirsiniz.

Çavdar unu ile ekmek yapacağınız zaman kullanacağınız beyaz un miktarı elinizdeki çavdar ununun yapısına göre değişmektedir. Hafif çavdarlı unda en az %80’i beyaz un, orta çavdarlı unda en az %70’i beyaz un, koyu çavdarlı unda en az %60’ı beyaz un olacak şekilde karışım yapılmalıdır.

Mısır unu ile ekmek yapacağınız zaman hazırlayacağınız karışımın en az %90’ı beyaz un içermelidir. Pirinç, sunduk, soya, yulaf ve arpa unları ile ekmek yapacağınız zaman hazırlayacağınız karışımın en az %75’i beyaz un içermelidir. Karakılçık unu ile ekmek yaparken de karışımınızda en az %80 oranında beyaz un bulunmalıdır. Kılçıksız buğday unu ile ekmek yaparken sadece bu un çeşidini kullanabilirsiniz. Bu durumda sadece tarifteki su miktarını arttırmanız gerekir.

Tahıl Unları ile Hazırlanan Karışımlarda Dikkat Edilmesi Gerekenler

Farklı ekmek çeşitleri hazırlarken kullanacağınız tahıl unları ile farklı lezzetler elde edebilirsiniz. Bu noktada dikkat etmeniz gerekenlerden en önemlisi malzeme karışımlarıdır. Farklı un ve tahıllar ile denemeler yapmak keyifli olsa da ekmekte su, maya ve un oranının çok önemli olduğu göz önünde bulundurulduğu zaman mutlaka malzemeler özenle seçilmelidir.

Ekmekleri süslerken beyaz haşhaş, keten tohumu, çörek otu, yulaf kepeği, kabak çekirdeği içi, mavi haşhaş, ay çekirdeği içi, mısır patlağı ya da buğday kırığı gibi farklı malzemeler kullanılabilir. Bu malzemelerden ay çekirdeği içi, keten tohumu, mavi haşhaş, kabak çekirdeği içi ve beyaz haşhaş ekmek hamuruna ilave edilmesi uygun malzemelerdir. Yulaf kepeği ve buğday kırığı ise ekmek ununda bulunan suyu emerek hamurun kurumasına neden olabileceği için ekmeğin kabuk kısmını süslemek için tercih edilmelidir.

Ekmek Çeşitleri ile Kullanılabilen Süsleme Malzemeleri

Ekmek yapmaya başlamadan önce kullanılacak malzemeleri iyi tanımak tariflerde daha başarılı sonuçlar elde etmeyi mümkün kılar.

Mavi Haşhaş Nedir?

Akdeniz’e özgü tohumlardan birisi olan haşhaş yaklaşık olarak 6. Yüzyıldan beri yetiştirilmektedir. Ülkemizde yaklaşık olarak 90 çeşit haşhaş çeşidi vardır. Mavi haşhaş olarak bilinen özellikle Fransızların Brioche ekmeğinde sıkça karşımıza çıkan mavi gri renkli minik tohumlar genellikle Fransa, İspanya, Avustralya ve Türkiye’de yetiştirilir. Mavi haşhaş ekmek, kek, kurabiye gibi tariflerde sıkça kullanılır. Haşhaş bitkisinin kuru meyvelerinden elde edilen mavi haşhaş tohumları bu bitkinin zararlı etkilerine sahip değildir. Antioksidan özelliği olan haşhaş tohumu içerisinde, kötü kolesterolün düşmesini, iyi kolesterolün ise yükselmesini sağlayan yağlar bulunmaktadır. 100 gram mavi haşhaş tohumu kişinin günlük lif ihtiyacının yaklaşık olarak %50’sini sağlar.

Mavi Haşhaş ile Tatlandırabileceğiniz Ekmek Çeşitleri

Beyaz un, buğday unu ve arpa unu ile hazırlanan ekmek çeşitlerini mavi haşhaş ile süsleyebilirsiniz.

Keten Tohumu

Keten tohumunun geçmişi M.Ö. 3000’li yıllara dayanmaktadır. Sağlık açısından oldukça önemli faydaları olduğu düşünülen keten tohumu yulaf ezmesinden yoğurda kadar pek çok farklı malzeme ile karıştırılarak kullanılabiliyor. İçeriğinde yüksek Omega 3 bulunan keten tohumu bu özelliği ile kalp ve damar sağlığı açısından oldukça önemlidir.

Keten Tohumu ile Tatlandırabileceğiniz Ekmek Çeşitleri

Glütensiz ya da ketojenik tariflerde sıkça kullanılan keten tohumunu Hindistan cevizi unu, beyaz un, siyez unu, çavdar unu gibi malzemeler ile birlikte kullanabilirsiniz.

Beyaz Haşhaş

Beyaz haşhaş da tıpkı mavi haşhaş tohumu gibi Akdeniz’e özgü bitkilerden birisidir. Soslara kıvam katmak için tercih edilen beyaz haşhaş tohumları aynı zamanda ekmeklerde, tuzlu atıştırmalıklarda ve pastalarda sıkça kullanılmaktadır. Tohumların içeriğindeki zengin yağ asitleri kardiyovasküler hastalıklara karşı koruma sağlar. Kolesterolü düşüren, sindirim sistemini düzenleyen ve bağışıklığı güçlendiren haşhaş tohumları özellikle ekmek çeşitlerinin süslenmesinde rahatlıkla tercih edilebilir.

Beyaz Haşhaş ile Tatlandırabileceğiniz Ekmek Çeşitleri

Beyaz haşhaş özellikle beyaz un ile yapılan ekmek çeşitlerinde sıkça tercih edilen bir süsleme malzemesidir. Ekmek yapmak için kullanılan unlu karışımlarla da tercih edilebilir.

Çörek Otu

Soğuk sıkım yağı ve kurutulmuş tohumları ile sağlıklı beslenme listelerinde üst sıralarda yer alan çörek otu karaciğeri korumak, iltihap önlemek, mide zarının tahriş olmasına engel olmak gibi dikkat çekici faydaları ile sofralarda daha sık yer buluyor.

Çörek Otu ile Tatlandırabileceğiniz Ekmek Çeşitleri

Çörek otu kültürümüzde genellikle mayasız ekmek çeşitlerinde tercih edilir. Pidelerin vazgeçilmez tamamlayıcısı olan çörek otunu ayrıca Fransız ekmeği ya da Akdeniz sebzeli ekmeği karışımları ile yapılan ekmek çeşitleri ile de kullanmak mümkün.

Mısır Patlağı

5000 yıllık bir geçmişe sahip olan mısırın kökeninin Orta ve Güney Amerika olduğu biliniyor. 1800’lü yılların sonunda patlatılarak tüketilebilen mısır türünün keşfi ile beraber bu sağlıklı atıştırmalık oldukça popüler olmayı başarmış. Günümüzde farklı şekillerde karşımıza çıkan mısır patlağı eğer organik mısırlardan, doğru şekillerde elde edilirse oldukça sağlıklı bir atıştırmalık oluyor. Yüksek lif oranı ve içeriğindeki folik asit, C ve B3 vitamini ile sağlıklı atıştırmalıklar arasında öne çıkan mısır ekmek ve gevrek gibi ürünlerin süslemesinde de sıkça tercih edilmektedir.

Mısır Patlağı ile Tatlandırabileceğiniz Ekmek Çeşitleri

Mısır patlağı mayalı ekmek hamurlarının içerisine eklenebildiği gibi artizan ekmek unu gibi karışımlarla yapılan ekmekleri süslemek için de kullanılabilir.

Kabak Çekirdeği

M.Ö.  7500’lü yıllardan bu yana insanlığın severek tükettiği besin kaynaklarından birisi olan kabak hem tatlı hem de tuzlu tariflerde sıkça tercih ediliyor. Magnezyum, demir, çinko, B2, E ve K vitaminleri, bakır ve Omega 3 gibi faydalı içeriklere sahip olan kabak çekirdeği tek başına tüketilen bir kuruyemiş olmaktan çıkıp ekmek hamurlarında ve ekmek süslemesinde kullanılan bir malzeme olarak dikkat çekiyor.

Kabak Çekirdeği ile Tatlandırabileceğiniz Ekmek Çeşitleri

Kabak çekirdeği hem ekmek kabuğunun süslenmesinde hem de ekmek harcının zenginleştirilmesinde kullanılan bir malzemedir. Hemen hemen tüm ekmek çeşitlerinde tercih edilebilen kabak çekirdeği ile tane tahıllı ekmekler yapabilirsiniz.

Buğday Kırığı

Buğday kırığı insanlık tarihinin en önemli tarım ürünlerinden birisi olan buğdayın hasadı esnasındaki işlemler sırasında ortaya çıkan, oldukça besleyici ve uzun raf ömrüne sahip bir besindir. Antioksidan özelliğine sahip olan buğday kırığı ayrıca sindirim sistemini düzenlerken bağışıklık sistemini de güçlendirir.

Buğday Kırığı ile Tatlandırabileceğiniz Ekmek Çeşitleri

Buğday unu ve beyaz un ile yapılan ekmeklerde ekmek harcına karıştırılabilen buğday kırığı biraz suda yumuşatıldıktan sonra ekmeklerin üzerini süslemek için de kullanılabiliyor.

Yulaf Ezmesi

Yulafın işlenme sürecinde ortaya çıkan kabuklardan elde edilen yulaf ezmesi oldukça faydalı bir besindir. Tatlı ya da tuzlu tariflerde sıkça kullanılan yulaf ezmesi sadece su veya süt ile kaynatılarak da tüketilebilir. Kan şekerini dengeleme, sindirim sistemini düzenleme, yüksek tansiyonu düşürme, kilo vermeye yardımcı olma gibi faydaları olan yulaf ezmesi ile farklı ekmek çeşitleri yapmak mümkündür.

Yulaf Ezmesi ile Tatlandırabileceğiniz Ekmek Çeşitleri

Yurtdışında çok sık tüketilen ülkemizde de sütlü simit ile benzerliği ile dikkat çeken bir ekmek çeşidi olan Bagel yulaf ezmesi ile lezzetlendirebileceğiniz ekmek çeşitleri arasında yer alıyor. Bagel tariflerinde beyaz, kepekli, çavdar ve yulaf içerikli unlar kullanılabilir.

Ay Çekirdeği İçi

Ay çekirdeği doğru miktarda tüketildiği zaman oldukça besleyici ve sağlıklıdır. Depresyona ve panik atağa iyi geldiği gözlemlenen ay çekirdeği ayrıca sindirim sistemini düzenliyor.

Ay Çekirdeği İçi ile Tatlandırabileceğiniz Ekmek Çeşitleri

Ay çekirdeği de tıpkı kabak çekirdeği gibi hem ekmek kabuğunda hem de ekmek harcında kullanılabilen bir malzemedir. Tam tane ekmek yapmak için tercih edilebilen ay çekirdeği içi aynı zamanda zeytinli, peynirli ya da soğanlı ekmeklere de yakışan bir malzemedir.

Keşfet

Ücretsiz Danışma Hattı+90 212 267 07 25

E-BÜLTENE KAYIT OLUN