GüncelDemo Talebi

Ekmek Yapımında Yaşanan Sorunlar ve Çözümleri

Her öğünde sofralarda yerini alan ekmeklerin her zaman ideal yapıda ve lezzette olması, müşteri memnuniyeti açısından son derece kritik. Ancak kimi zaman ekmek yapımında bazı sorunlar yaşanıyor ve bu sorunlar ekmeğin görüntüsüne veya lezzetine yansıyabiliyor.

Neyse ki Pakmaya Profesyoneller Dünyası her zaman fırın ustalarının yanında! Ekmeğin istendiği gibi olmamasına yol açan nedenleri ve çözümlerini listelediğimiz içeriğimizi inceleyerek siz de müşterilerinize harika ekmekler sunmak için hangi noktalara dikkat etmenizde fayda olduğunu öğrenebilirsiniz.

Ekmeğin Kalın Kabuklu Olması

Kalın kabuklu ekmekler, müşteriler tarafından tercih edilmeyeceği için bu sorunun kaynağına odaklanmak son derece önemli. Genellikle ekmeğin kalın kabuklu olmasına kuru hava, ısınmış hamur, suyun eksik olması ya da ekmeğin pişme kalitesine etki eden buhar eksikliği ve düşük sıcaklık gibi faktörler etki ediyor.

Bu sorunu çözmek için ise sözü edilen noktalara dikkat edilmeli, hamur yoğrulup işlendikten sonra dinlendirmeye alındığı yerin kapalı ve nemli bir ortam olduğundan emin olunmalı. Aksi halde ekmek kuruyacak ve istendiği gibi ideal formda olmayacaktır.

Ekmeğin İstenen Gramajda Olmaması

Ekmeğin yeteri kadar fermente edilmemesi, istenen gramaj ve boyutlarda ekmek üretilememesine yol açmaktadır. Ayrıca ekmeğin yüzeyi de beklendiği gibi parlak değil, mat ve çatlak bir görünümde olacaktır. Bu sorunun üstesinden gelmek için ise tek yapılması gereken, fermantasyon süresine dikkat etmektir.

Ekmekte Rope Hastalığı Olması

Rope bakterisinin üremesine zemin hazırlayan sıcaklığı yüksek, nemli, havasız ve hijyenik olmayan ortamlarda ekmek üretmek, ekmekte rope hastalığına neden olmaktadır. Bu durumda ise ekmekler kötü bir kokuya ve yapışkan bir dokuya sahip olacaktır. 

Müşterilerin sağlığı ve alıştığı ekmek lezzeti için ekmek üretimi yapılan ortamda mutlaka hijyene önem verilmelidir. Bunun için de hamur ile teması olan yüzeylerin sirke ile dezenfekte edilmesi gerekmektedir. Ek olarak, hamura kalsiyum propiyonat, elma sirkesi veya limon ilave etmek de rope hastalığı ile mücadele etmeyi sağlayacaktır.

Ekmeğin Bıçak Açmaması

Bir ekmeğin en önemli kalite kriterlerinden biri olan bıçak açma işlemi, hamur yüzeyiyle doğrudan ilişkilidir. Eğer ekmeğin üst yüzeyi kuruysa, ekmek bıçak açamaz ve iyi bir görüntü oluşmaz. Ekmeğin üst yüzeyinde bir sorun olup olmadığı ise fırına girmeden önce usta tarafından kontrol edilmelidir. 

Ayrıca fırına girdikten sonra hamura az miktarda buhar vermek de ekmeğin yüzeyinde çatlamaya neden olup hoş olmayan bir görüntüye neden olacağından bu konuya da dikkat edilmelidir.

Hatasız ekmek üretimi ile ilgili daha detaylı bilgi için ise buraya tıklamanız yeterli olacaktır.

Keşfet

Ücretsiz Danışma Hattı+90 212 267 07 25

E-BÜLTENE KAYIT OLUN