GüncelDemo Talebi

Şekerpare Nasıl Yapılır? Ustalar İçin Şekerpare Yapımının Püf Noktaları

Geleneksel mutfağımızın en özel tatlarından şekerpare; pastane, kafe ve restoranların olmazsa olmaz tatlılarından biridir. Çünkü ustalıkla yapılan, tam kıvamında ve lezzetinde bir şekerpareye karşı koymak oldukça zordur. Bu nedenle her pasta şefi ve tatlı ustasının şekerpare nasıl yapılır sorusunun yanıtını tüm incelikleriyle bilmesi gerekmektedir.

Osmanlı dönemi saray mutfağından günümüze kadar gelen bu lezzet, şimdilerde farklı malzemeler ile yapılabiliyor olsa da geleneksel şekerpare tarifinin olmazsa olmazları irmik ve şerbettir. Peki şekerpareyi şekerpare yapan bu bileşenlerin dışında ustalar hangi malzemeleri kullanmalı ve nelere dikkat ederek şekerpare tatlısı yapmalı?

Şekerpare Nasıl Yapılır?

Şekerpare, geleneksel lezzetlerimizden olduğu için sizlere bugün orijinal şekerpare nasıl yapılır sorusunun yanıtını vermek istiyoruz. Çünkü farklı teknik ve malzemeler kullanılarak yapılan şekerpare tarifleri, evde yapıma daha uygundur ve müşteriler de genellikle menüde geleneksel şekerpare ile karşılaşmayı beklemektedir.

Biz de pasta şefleri ve tatlı ustalarının buluşma noktası Pakmaya Profesyoneller Dünyası olarak tüm müşterilerinizin ortak zevkine uyan, geleneksel bir şekerpare tarifi ve profesyonel mutfaklarda geleneksel şekerpare yapımının inceliklerini mercek altına alacağız. İşte Türk mutfak kültürünün en özel lezzetlerinden şekerpare nasıl yapılır sorusunun ayrıntılı yanıtı...

Şekerpare Malzemeleri

Daha önce de belirttiğimiz gibi yapım tekniği açısından kurabiye ile benzerlik gösteren şekerparenin hamurunda mutlaka irmik bulunması gerekiyor. Diğer yandan şekerpareyi şekerpare yapan temel malzemenin şerbet olduğunu da göz önünde bulundurduğumuzda şeker ve suyun da olmazsa olmaz malzemelerden biri olduğunu söyleyebiliriz. 

Şekerpare yapımı için gereken tüm malzemeler ve miktarları ise şu şekilde sıralanabilir:

●    1 kg un
●    500 g margarin
●    300 g Pakmaya Pudra Şekeri
●    15 g Pakmaya Hamur Kabartma Tozu
●    3 adet yumurta
●    150 g irmik
●    150 g toz fındık
●    2 litre su
●    2 kg toz şeker
●    Yarım limonun suyu

Şekerpare Tarifi

1. Adım: Şekerpare yapımına ilk olarak kurabiye hamuru ile başlamalısınız. Bu doğrultuda un, irmik, pudra şekeri, hamur kabartma tozu, margarin ve yumurta karıştırma kabına alınır ve hamur kıvam alıncaya kadar yoğurulur.
2. Adım: Şekerpare hamurundan ceviz büyüklüğünde parçalar alınıp yuvarlanır ve yuvarlak parçalar da fırın tepsisine dizilir.
3. Adım: Yuvarlanmış şekerpare hamurlarının tam ortasına birer fındık batırılır ve fırın tepsisi, önceden ısıtılmış fırına verilir.
4. Adım: Şekerpare kurabiyeleri 170 dereceye ayarlı fırında 25 dakika boyunca pişerken şerbet yapımına başlanır. Bunun için su ve şeker karıştırılarak ocakta kaynatılır. 
5. Adım: Kaynayan şerbete limon suyu eklenir ve birkaç taşım daha kaynatılır.
6. Adım: Pişen şekerpareler fırından çıkarılır ve hazırlanan şerbet üzerine dökülür.
7. Adım: Şekerpareler servis edilmeden önce şerbeti çekene kadar oda sıcaklığında bekletilir.

Ustaların Dikkat Etmesi Gereken Püf Noktaları

Müşterilerinizin tekrar tekrar sipariş edeceği kadar mükemmel şekerparelerin sırrı, tarif ölçülerini ve adımları birebir uygulamaktan geçiyor. Ancak bazen ustalar özellikle şerbetle ilgili sorun yaşayabiliyor. Bu da doğal olarak şekerparenin lezzetine yansıyor.

Şerbetli tatlıları yaparken genellikle oda sıcaklığında bir şerbet ile sıcak haldeki tatlı kullanılıyor. Ancak şekerpare bu noktada diğer şerbetli tatlılardan farklılaşıyor. Çünkü şekerpare yaparken şerbetin kaynar halde, şekerpare kurabiyesinin de fırından yeni çıkmış olması gerekiyor. 

Şekerpare tatlısına özel olan bu durumu atlayan ustalar, bekledikleri gibi sonuçlarla karşılaşamayabiliyor. Bu nedenle şekerpare yaparken bu püf noktasına dikkat etmenizde fayda var. 

Şekerparenin yanı sıra müşterilerinizin çok beğeneceği diğer tatlı seçeneklerini öğrenmek için ise buraya tıklayabilirsiniz.
 

Keşfet

Ücretsiz Danışma Hattı+90 212 267 07 25

E-BÜLTENE KAYIT OLUN