GüncelDemo Talebi

Anadolu Mutfağında Ekmeğin Yeri ve Anadolu'ya Özgü Ekmek Çeşitleri

Binlerce yıldır Anadolu mutfağının vazgeçilmezlerinden ekmek, kahvaltı veya akşam yemeği fark etmeksizin her zaman her öğünün en önemli parçası olmuştur. Dolayısıyla bu denli özel bir ilgi ve saygı gören ekmeğin bu topraklarda binbir çeşidinin olması, gayet anlaşılabilir bir durumdur. 

Kimi zaman pişirme tarzına, kimi zaman şekline, kimi zaman da yöresine özgü isimler alan Anadolu mutfak kültürünün vazgeçilmez parçaları ekmekler, toplumumuzda yalnızca bir gıda ürünü değil, toplumun adeta her kesimini birbirine bağlayan ortak bir değerdir. Bu nedenle Anadolu’da kültürel bir öge olarak kabul edilen ekmeği üretmek için gösterilen emek de saygı görür.

Buğday tarlalarından değirmenlere, değirmenlerden fırınlara, fırın ustalarının ellerinden sofralara uzanan serüveninde damak zevklerine ve yöresel kültürlere göre farklı malzemelerle çeşitlendirilen ekmek türlerinin her biri elbette incelemeye değer. 

Biz de  fırın ve pasta ustalarının buluşma noktası Pakmaya Profesyoneller Dünyası olarak Anadolu kültüründe önemli bir yere sahip olan başlıca ekmek çeşitlerine mercek tutmak istedik. İşte fırın raflarında yer verebileceğiniz, Anadolu’nun en sevilen ekmek türleri...

Anadolu Mutfağına Ait 10 Farklı Ekmek Çeşidi

1. Bazlama Ekmek


Bazlama, dairesel ve düzgün bir şekle sahip olan mayalı bir ekmek çeşididir. Özellikle Çukurova Bölgesi’nde popüler bir ekmek olan bazlama, farklı yörelerde ise farklı isimlerle anılabiliyor. Örneğin Aydın’da “bezdirme” adını alan bazlama; Eskişehir’de “tapıl”, Isparta yöresinde ise “bazdırma” adını alıyor. 

Ortalama 20-25 cm çapa ve 1 cm kadar kalınlığa sahip bazlama ekmeği, geleneksel olarak toprak sac üzerinde veya tandırda pişiriliyor. Ancak günümüzde elektrikli sac ya da modern ocak kullanımı ile de bazlama pişirildiğine rastlamak mümkün.


2. Yufka Ekmek

Bin yıldan fazla bir süredir Anadolu sofralarını taçlandıran yufka ekmek, genellikle buğday un, su ve tuzdan yapılmaktadır. Uzun süre dayanabildiği için Anadolu’da göçebelik döneminde sıklıkla tercih edilen bu yuvarlak ekmek türü, günümüzde genellikle gözleme ve börek gibi ürünlerin ana malzemesi olarak kullanılmaktadır. 

3. Mısır Ekmeği

 

Besleyici değeri yüksek olan mısır ekmeği, Doğu Karadeniz Bölgesi’nin yöresel ekmek çeşitlerinden biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Zamanla ünü Karadeniz’den tüm Anadolu’ya yayılmış olan sarı renkli mısır ekmeği, genellikle maya kullanılmadan pişirilse de bazı yörelerde mayalı olarak da yapılmaktadır. 

Ekmek raflarınıza mısır ekmeği ile çeşitlilik katmak isterseniz detaylı mısır ekmeği tarifine buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

4. Pide

Ramazan ayının sembollerinden biri olan pide, fırın kapısında iftar vaktinden saatler önce sıraya girenlerin oluşturduğu uzun kuyrukların nedeni olarak da nitelendirilebilir. İslam’da ve Anadolu mutfak kültüründe önemli bir yeri bulunan pidelerin ideal yapıda olması beklenir. İyi bir ramazan pidesi yapımına dair bilinmesi gereken önemli noktaları öğrenmek için ise buraya tıklayabilirsiniz.

5. Lavaş

Bir diğer mayalı ekmek çeşidi olan lavaş da bir tür yufka ekmeği olarak adlandırılabilir. Çoğunlukla uzunluğu 30-40 cm’yi bulan lavaş ekmekler 15-20 cm genişliğinde ve 1 ila 1,5 cm kalınlığında elips formunda üretilse de yöreden yöreye şekli ve boyutları değişkenlik gösterebilmektedir. 

7. Kete

Doğu Anadolu ve Doğu Karadeniz’de günlük gıda tüketiminde önemli bir yere sahip olan kete, besleyici özelliğinden dolayı ramazanda sahur vaktinde sıklıkla tercih edilmektedir. İçi boş veya un kavurmalı halde sunulan kete, geleneksel olarak topraktan yapılan gömme tandırlarda pişirilmektedir.


8. Vakfıkebir Ekmeği

Adını Trabzon’un ilçesi Vakfıkebir’den alsa da Anadolu’nun hemen her köşesinde beğeniyle tüketilen Vakfıkebir ekmeği, 1,5 asır öncesinde yaylaya seyahat eden ailelerin her zaman taze ekmek bulamadıkları için bayatlamayan ekmeğe ihtiyaç duymaları üzerine üretilmiştir. Ortalama 2 ila 2,5 kilogram arasında değişen ağırlıklarıyla ikonik bir ekmek çeşidi olarak karşımıza çıkan Vakfıkebir ekmeğini yapması da ustalık gerektiriyor.


9. Taş Fırın Ekmeği

Fırında ısınan çakıl taşları üzerinde pişirildiği için taş fırın adı verilen taş fırın ekmekleri, Anadolu mutfağının klasik ürünlerindendir. Günlük olarak üretilip tüketilen taş fırın ekmeği, özellikle en taze haliyle yendiğinde son derece lezzetli bir ekmek seçeneği haline gelmektedir. 


10. Somun Ekmek

Anadolu mutfağının en yaygın ekmek türü olan somun ekmek, en çok tüketilen ekmeklerden biri olduğu için hemen her fırında üretilmektedir. Üzeri kabarık ve altın sarısı renginde karakteristik bir görünüme sahip olan somun ekmek, günümüzde buğday ununa alternatif olarak kepekli undan da yapılabilmektedir. Ancak kepekli undan üretilen somun ekmeğinin rengi de buğday unundan üretilen ekmeğe göre daha koyu olmaktadır. Somun ekmeğinin küçük boyutlu olanlarına ise “göbüt” adı verilmektedir. 

Fırın ve pasta ustaları için hazırladığımız diğer blog içeriklerimizi incelemek için de buraya tıklayabilirsiniz.

Keşfet

Ücretsiz Danışma Hattı+90 212 267 07 25

E-BÜLTENE KAYIT OLUN