GüncelDemo Talebi

Mükemmel Ekmekler İçin Ekmek Hamuru Yapımının İncelikleri

Lezzetiyle yüzyıllardır sofraların vazgeçilmezi olmuş ekmeğin bu denli seviliyor olmasının elbette pek çok nedeni var. Ekmeğin lezzetini belirleyen temel nokta hamurunun nasıl hazırlandığı. Bu doğrultuda fırın raflarında sergilediğiniz ekmeklerle müşterilerinizi cezbetmek istiyorsanız önceliğiniz mükemmel bir ekmek hamuru hazırlamak olmalı. 

Sektörün öncüsü Pakmaya Profesyoneller Dünyası olarak siz değerli ustalarımızın puf puf kabaran, eşsiz lezzete sahip ekmekler hazırlayabilmesi için ekmek hamuru yapımının inceliklerini bir araya getiriyoruz. 

İçeriğimizi inceledikten sonra müşterilerinize mükemmel ekmekler sunmak için nelere dikkat etmeniz gerektiğini tüm ayrıntılarıyla öğrenmiş olacaksınız. O halde sözü daha fazla uzatmadan ekmek hamuru nasıl yapılır sorusunu mercek altına alalım.  

Mükemmel Ekmek Hamuru Nasıl Yapılır?

Hazırladığınız ekmeklerin hem kokusuyla, hem görünümüyle, hem de lezzetiyle müşterilerinizin kalbini fethetmesini istiyorsanız ekmek yapımının tüm aşamalarında gereken özeni göstermeniz önem taşıyor. 

Hazırladığınız ekmek hamurunun tam kıvamında olması için ise ekmek hamuru yapımının tüm inceliklerine ve püf noktalarına hakim olmanız gerekiyor. 

Ekmeğin temelini oluşturan hamuru hazırlanırken yoğurma, fermantasyon ve pişirme adımlarını eksiksiz uygulamak, ekmeğin tam da istenilen yapıda olmasını sağlıyor. Peki bu aşamalarda dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? 

1. Hamur Yoğurma Aşaması 

Bildiğiniz üzere fırın raflarının vazgeçilmezi haline gelmiş birçok ekmek çeşidinden söz etmek mümkün. Elbette her birinin yapımında farklı ölçülerde malzemeler ve pişirme teknikleri kullanılıyor. Fakat ekmek hamurunun hazırlanması, fermente edilmesi ve pişirilmesi yapımı temel olarak her birinde benzerlikler taşıyor.

İlk olarak hazırlayacağınız hamurun büyüklüğüne uygun olarak belirlediğiniz miktarda unu, kullanmış olduğunuz unun etkisine göre %60 ya da %65 oranında soğuk su ile birlikte kazanın içerisine ilave etmelisiniz. Ardından hamurunuzu yaklaşık yarım saat ya da 45 dakika boyunca kazanın içerisinde yoğurabilirsiniz. 

Sonrasında hamura %1.5 oranında tuz ilave edip karışana kadar bir süre daha yoğurmanız gerekiyor. Son olarak da üzerine  %2.5 ya da 3 oranında Pakmaya Yaş Maya ilave ettikten sonra iyice karışması için 5 dakika daha yoğurmalısınız. 

Hamurunuz istediğiniz kıvama ulaştıktan sonra üzerini kapatarak mayalanmasını bekleyebilirsiniz. Hamuru yoğururken ortamın çok sıcak ya da çok soğuk olması ekmeğin lezzetini etkileyeceğinden ısının 22 ila 24 derece arasında olmasına özen gösterilmelidir. 

Hamur yoğurma süresinin doğru ayarlanması hamurun ideal kıvama ulaşmasını sağlar. Elbette bu noktada tüm malzemelerin ölçülerine sadık kalınarak ilave edilmesi de büyük önem taşır. 

Her ne kadar yoğurma işlemi ekmek yapımının en önemli aşamalarından biri sayılsa da sonraki adımlar da ekmeğin lezzetini etkiliyor. Özellikle fermantasyon sürelerinin doğru ayarlanması ekmeğin çok daha kolay bir şekilde istenilen forma ulaşmasını sağlıyor.

Fırın raflarınızda sergilemiş olduğunuz ekmek çeşitlerini artırmak istiyorsanız Mayalı Ekmek Harçlarıyla Hazırlanan 5 Ekmek Tarifi başlıklı içeriğimize göz atmanızı öneririz. 

2. Fermantasyon Aşaması

Fermantasyonu ekmek hamurunun yoğrulmasının ardından pişirilene dek geçtiği aşamaların tümü olarak tanımlamak mümkün. Hamurun kabarması için tezgahta yaklaşık olarak 45 dakika ila 60 dakika arasında fermente edilmesi gerekiyor. 

Fermantasyon süresini iyi ayarlamanın oldukça önemli bir unsur olduğunu belirtmiştik. Hamur gereğinden uzun süre bekletildiği takdirde keserken ya da şekil verirken zorlanabilir, istediğiniz formu elde edemeyebilirsiniz. Yeteri kadar bekletilmezse ise hamur pasasına yapışıp gereğinden fazla kabarabilir. Bu durumda ekmek bıçak açmayabilir ve sonunda elde etmiş olduğunuz görüntü beklentileri karşılamaz. 

Fermantasyon odası için tavsiye edilen nemlilik ve ısı oranı ise %30 ısı, %80 nem şeklindedir. 

3. Hamurun Pişirilmesi

Deneyenlerden tam not alacak ekmekler üretebilmek için hamurun nasıl yoğrulduğu kadar nasıl pişirildiği de önemli. 

Ekmek üreten işletmelerin en temel ekipmanlarından biri tabii ki fırınlardır. Günümüzde ekmek üretiminde genellikle kara fırınlar ve borulu ya da katlı taş fırınlar tercih edilmektedir. Bu fırınların her birinin ekmeği pişirme şekli de farklılık gösterebilir. 

Hamurun pişirilmesinde rol oynayan temel etken ise pişme derecesidir. Eğer tam buğday ekmeği ya da köy ekmeği gibi büyük gramajlı ürünler hazırlıyorsanız fırının ısısını daha düşük dereceye ayarlayabilirsiniz.

Sağlıklı olması nedeniyle fırınlarda en çok rağbet gören ekmek çeşitleri arasında yer alan tam buğday ekmeğinin yapımı ile ilgili bilmeniz gereken püf noktalara buradan ulaşabilirsiniz. 

Bunun yanı sıra pide, sandviç ya da panini ekmekler hazırlıyorsanız bunların hamurunu yüksek ısıda pişirmeniz gerekiyor. 

Buhar miktarının iyi ayarlanması ekmek yapımında istenilen hacim ve rengin tutturulması ve bıçak açması için önem taşımaktadır. Ekmek hamuru fazla buhar aldığında bu ekmeğin kör çıkmasına neden olur. Bu da ekmeğin hacmini küçültür. 

Buna ek olarak eğer buhar derecesi düşük olursa ekmek kısa sürede kurur ve sertleşir. Ayrıca ekmek hamuru yapımında yalnızca yumurta ilave edilmeyen ürünlere buhar verilmelidir. 

Lezzetiyle de görünümüyle de kıvamıyla da hem sizi hem de müşterilerinizi memnun edecek ekmekler üretmek için ekmek hamuru yapımında tüm bunları göz önünde bulundurmanız ve dikkat etmeniz gerekiyor. Yine de zaman zaman çeşitli faktörlere bağlı olarak hatalı ekmeklerle karşılaşmanız mümkün. Bu gibi bir durumu bir daha yaşamamak adına İyi Bir Ekmek Üretimi İçin Kaçınılması Gereken Ekmek Hataları başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz. 

Keşfet

Ücretsiz Danışma Hattı+90 212 267 07 25

E-BÜLTENE KAYIT OLUN